Съседът ме наводни, какво да правя?

наводни

Едва ли някой от нас се буди с въпросът „Дали съседът ще ме наводни днес?“. Това е една от ситуациите, за които мислим че се случва по-скоро на другите хора, а не на нас. За съжаление, никой не е застрахован от наводняване от съседа.

В днешния материал ще разгледаме именно този казус – какво да правите, в случай че съседа над вас ви наводнява.

От къде идва течът?

Като за начало е необходимо да установите именно това. Може да го направите посредством термозаснемане, което да локализира с точност от къде идва влагата. Ако се окаже, че течът е в резултат на повреден водопровод е наложително да се направи и видеоинспекция. Целта на тези действия е да определят кой носи юридическата отговорност за теча. Най-често, течът в дома ви е причинен или от собственика на апартамента над вашия или от Етажната собственост.

Щом веднъж разберете кой е отговорен за проблема имате следните варианти за действие: да се обърнете към отговорника, за да ви бъдат възстановени имуществените вреди или да се обърнете към съда, в случай че той откаже да ви съдейства.

Съседът ме наводни, какво да правя?

Стигне ли се до съд, ви съветваме своевременно да предприемете действия по обезпечаване на доказателствата. С прости думи това означава да съберете такива – снимайте теча, записвайте клипчета, записвайте дори телефонните си разговори с отговорното лице, както и неговия отказ да ви заплати нанесените щети. Това се прави не само с цел по-лесно да успеете да докажете нанесените щети, но и да се докаже връзката на отговорното лице с тях, както и неговият отказ да ви съдейства. Още една причина да се обезпечите с доказателствен материал за нанесените вреди е фактът, че по правило, съдебните дела мога да се „точат“ с години. Имате ли всички доказателствени материали, обаче можете спокойно да отстраните вредите в дома си без да се съобразявате с етапите и развитието на съдебното производство.

Съседът ме наводни, какво да правя?

Характерното за този вид междусъседски казуси с материални вреди е, че по правило вината на отговорното лице се презюмира. Това означава, че съдът приема ответника по едно такова дело е действал виновно – не е поддържал имота си в изрядно състояние, с което е навредил на вас. Или казано на по-прост език – правото в един такъв случай е на ваша страна.

Разбира се ако не искате да се занимавате с всичко това, винаги можете да се обърнете към нас за съдействие. Ние не само можем да посредничим при разрешаване на спора ви с отговорното за теча лице, но можем и да ви помогнем да се подготвите за едно съдебно дело и всички подробности около него.