Съседите нарушават спокойствието ти със силен шум? Ето какво може да направиш!

Жена, която си запушва ушите, в дома си, заради силен шум от съседи

Какво искаме най-много след един тежък и натоварен работен ден? Да се отдадем на релакс и спокойствие разбира се, без излишен силен шум! Някои хора се срещат с приятели, други излизат на вечеря, а трети бързат да се приберат, за да продължат с останали задачи от деня – все пак кучето трябва да бъде разходено, а и вечерята няма да се сготви сама. Важното е, че от който и тип да си, едва ли искаш да отвориш вратата на входа и да те залее звука на силна музика, симфония от кучешки лай или поредния скандал на съседите. Ще кажеш, че това е нещо обичайно и често срещано, че рано или късно се “свиква”, все пак надали искаш да си разваляш отношенията със съседите. В тази статия ще ти докажем, че не е нужно да се примиряваш и може да се наслаждаваш на мир и тишина в собствения си дом, без неприятен силен шум от комшиите.

Ще отговорим на най-важния въпрос: Как да разрешим проблема с шумни съседи?

Както при повечето казуси, свързани с живота със съседи, имаш няколко варианта. В най-добрия случай провеждаш разговор с комшията, той проявява разбиране и взема мерки, за да не създава повече силен шум и да не нарушава спокойствието ти. За съжаление обаче, вероятността съседът ти да не е особено сговорчив и може би леко заядлив е по-голяма от колкото си мислиш. Тогава може да се обърнеш към адвокат, който да те посъветва какво да предприемеш. Възможно е да сезираш органите на реда и прокуратурата, стига да имаш основание за това.

По принцип всеки член на Етажната Собственост е задължен да спазва определени правила за запазване на вътрешния ред. Ако съседите си позволят да приемат правилата като препоръки и нарушават стокойствието на останалите, повече от допустимото, те могат да бъдат санционирани. Така когато, някой въодушевен комшия реши, че ще се учи да свири на барабани в един часа през нощта, изгаря от желание да се кара с партньора си, така че всички да разберат за пореден път тази седмица или пък го е ударила музата да пренареди цялостно интериора на жилището си късно вечерта – подлежи на глоба. Такъв вид санкция обаче, не важи за фирми. За малките магазинчета в блока, които събират подпийнали личности и офисите, пълни с хора, които говорят на висок глас, без да спазват времето за тишина и спокойствие, има предвидена имуществена санкция.

Домоуправителят би трябвало да ти окаже съдействие за разрешането на проблема с шумния съсед и да опише случая в протокол, за да може глобите и санкциите да са валидни. За съжаление, повечето домоуправители изобщо не желаят да предприемат каквито и да било мерки спрямо проблемни съседи. На едни не им се занимава с “глупости”, други са в приятелски отношения с шумния комшия, трети се страхуват… Като цяло съществуват 1001 причини, поради които домоуправителят да ти откаже съдействие. Хубавата новина е, че протоколът може да се състави и от други потърпевши съседи, които имат желанието блока да се превърне в едно спокойно място за живеене или пък от професионален домоуправител.

Млада двойка спори на висок глас

Първоизточника на шума може да бъде премахнат

Всеки собственик на жилище има правото да използва собствеността си на спокойствие. Така ако причината за неприятния шум е лаещо куче, техническо съоръжение, шумен климатик или нещо от сорта той може да подаде иск за премахването ѝ. На практика това би следвало да върне спокойството в блока и по-голямата част от съседите да са щастливи и доволни.

Какво обезщетение може да получиш, когато съседите нарушават спокойствието ти?

Адвокат

Един съсед може да бъде прекалено шумен по една или друга причина, била тя основателна или не. Всъщност надали ще възникне проблем, ако комшията прави ремонт или упражнява музикалния си талант във време, когато повечето от обитателите са на работа и спазва часовия дизпазон за почивка. Все пак във всеки блок има поне по една баба или бебе, които използват това време за блажена дрямка. Вярваме, че съществуват и такива отговорни съседи, но ако нямаш този късмет и комшията пречи на съня ти или по някакъв начин ти причини психично разтройство, можеш да предявиш иск за изплащане на нанесените вреди. Тук най-удачно би било да се консултирате с адвокат, за да сте напълно подготвени за предстоящите процедури.