Различни хора, различни съседи

Различни хора, различни съседи

Живеем на различни места и с разнообразни съседи, кои от кои по-колоритни. С едни се разбираш чудесно, други не можеш да гледаш, а към трети изпитваш искрено безразличие и си най-много на “Здравей – Здрасти” с тях. Чували сме, че в големите блокове, положението е “най-интересно”, а комшиите са просто “мечта”. Ще ти представим някои от съседите, които най-често ще намериш именно в големите блокове.

Големият майстор

Събуждал ли си се посред нощ от внезапен шум, със силно сърцебиене и подгизнал в пот? Няма страшно, не е земетресение. Просто майсторът на входа си върши работата. За него няма значение дали е рано сутринта, по обяд или в малките часове на нощта, той трябва да продължи с ремонта на банята или да закове нещо „мъничко“.

Любопитната, но все така мила съседка

Учудващо е как във всеки блок, било то нов или от едно време, винаги се намира по една приказлива леличка, която познава и кътните зъби на всички съседи. Понякога те заговаря съвсем небрежно, може дори да те предразположи с няколко комплимента, но не се заблуждавай, няма да се забави с въпросите. От едното “Как си днес” бързо се стига до “Синът на съседката ти още ли не се е изнесъл? Да не си остане стар ерген.”. Разбира се ти също ще бъдеш уведомен с най-интересното от това, което се случва по етажите, че даже и в самите апартаментите на останалите комшии, без значение дали искаш или не.

Съседите над теб

Не сме много сигурни как се получава, но този, който живее над теб винаги тропа или мести нещо. Това може да бъде съседка, която обича да разтъпква обувките си или пък са комшии, които решават, че ще разместват мебелите. Вторите може би следват най-новите тенденции и затова се изживяват като интериорни дизайнери всяка вечер.

Различни хора, различни съседи майсторът
Различни хора, различни съседи купонджии

Купонджиите

Това обикновено са младежи, които за първи път са отлетели от гнездото. Заслепени от вкуса на “свободата” не се сещат, че всъщност не са сами в блока. Все пак техният вкус за музика е “най-добър”, а що се отнася до съня – ще спят след като ти излезеш за работа.

Купонджиите могат да се окажат и много общителни съседи. Гостите им разбира се всяка вечер са различни, а с тях и начина, по който ще се проведе събирането. Веднъж е по-спокойно, друг път се гледа мач или хората просто се забавляват. Знаеш с какво се отличава веселбата – смях и радост на висок глас и тук-там по някой ядосан крясък, когато има дуспа.

Тези, които комуникират само на висок тон

Така и така сме подхванали темата за шума, нека продължим с нашите прекрасни съседи, които не могат да говорят без да си викат. Това могат да са комшиите, които за толкова години брак, не можаха да се разберат и въпреки това продължават да се “търпят”. Може пък и да са съседите, които осъзнават, че връзката им е към своя край за трети път тази седмица. Вариантите са много.

Скараните

Всички имаме съседи, с които не се разбираме много добре. Във всеки блок обаче има комшии, които не само не се понасят, но и сякаш си правят на пук. Ако на общото събрание съсед А предложи нещо, то съсед Б няма да се забави с категоричното си мнение, че идеята е абсурдна и “няма как да стане”, а що се отнася до плащания, положението е просто плачевно. Съсед Б е платил за нещо, значи съсед А със сигурност няма да го направи. Решението на проблема между тях е заровено някъде надълбоко и заличено от паметта им, а вражда им е толкова силна, че се предава и на следващите поколения.

Инспекторът

Той е най-примерният от всички съседи в блока. Погледът му зорко следи за спазването на реда в блока и за „приличното“ поведение на съседите. Инспекторът всъщност е идеалният кандидат за домоуправител, но рядко заема тази длъжност, по простата причина, че предпочита да наблюдава, а не са действа. Все пак работата със звъненето по апартаментите и разправиите с комшиите, които не виждат причина да си плащат таксите, не е за него.

Новите

Не се заблуждавай от името, те не са в блока от скоро. Приключили са с нанасянето преди известно време, но те ще си останат “новите” докато не се нанесат “по-нови” съседи.

Домоуправителят

Съседът, нагърбил се с тежката задача да управлява входа… или поне да се опитва. Преди време може би е бил весел и общителен човек, но от както е станал домоуправител, нещата не са същите. Вече е свикнал да плаща чуждите такси, само и само да има кой да поддържа асансьора и осветлението във входа, а студеното отношение от страна на комшиите му е до болка познато. Едни се правят, че не го познават, други че жилището им е необитаемо, щом го видят през шпионката с домовата книга, а трети започват с обвиненията и обидите веднага щом го видят. Към тези домоуправители можем да изпитваме само искрено съчувствие.

Разбира се знаем, че има един друг тип домоуправител, който може само да събира такси. Когато изникнат казуси от сорта на “Къде отиват парите от таксите?” и “Не събрахме ли средсвата за покрива вече?”, се прави на разсеян. Що се отнася до внезапни аварии и наложителни ремонти, става неоткриваем или изключително зает.

Различни хора, различни съседи инспектора
професионален домоуправител

Като заключение на този материал, с хумористичен характер, ще добавим, че ние от Топ Вход можем да облекчим живота на домоуправителя с услугата ни “Професионален домоуправител”, а с мобилното приложение на Angry Building, всеки живущ може да следи какво се случва със събраните средства. Що се отнася до ремонти, единственото, което изискваме е ти и съседите ти да ни оцените след приключването им. Разполагаме с висококвалифициран екип от специалисти и работим с множество партньори, като ще следим и контролираме всеки етап от процеса.