Проблеми с климатика на съседа

Проблеми с климатика на съседа

Зимата настъпва с пълна сила и сезона на климатиците е официално открит! Използването на климатици е сред най-популярните методи за отопление през студените зимни дни и може би най-популярният – за охлаждане през топлите месеци. Докато хората, живеещи в къщи могат да избират също и между печки на дърва и уютни камини, за тези, които живеят в жилищни кооперации остават горе-долу два варианта – климатици или конвектори, разбира се, изключваме сградите, които се отопляват с парно.
Като цяло климатиците са удобство, което обаче може да доведе до междусъседски скандали. Питаш се защо? Продължавай да четеш!

Какви проблеми биха могли да възникнат заради климатици в една жилищна сграда?

Когато живееш в една жилищна сграда, с много и различни хора, неразбирателствата и споровете са неизбежно явление, колкото и прекрасни съседи да имаш. Климатиците на комшиите ти или дори твоите собствени, биха могли да се окажат пречка на останалите живущи с разположението на външните тела, високите нива на шум или просто със съществуването си, на някой заядлив съсед – във всяка етажна собственост се намира поне по един такъв. В тази статия обаче, ще обсъдим основателните причини, а именно разположението и шума.

При избирането на място за поставянето на климатиците и техните външни тела е редно да се спазват определени правила, като малка част от тях са:

  • Редно е да се избират места за монтаж, които не са до прозорци или, които биха пречели на хората, живеещи в апартамента или етажната собственост. При поставянето на климатици е важно те да не пречат на фасадата и да не са от страната на главния вход. В случай, че те се монтират външно от фасадата, то тогава всички климатици трябва да са разположени там.
  • Хубаво е да се спазва минималната височина, на която се монтират външните тела, обикновено на около 2-3 метра, за да се улесни поддръжката им, но и да не представляват опасност за минувачите.
  • Съседите би следвало да могат да използват жилището си, без климатиците, било то
    техни или чужди, да пречат на нормалния им живот.

Ако външното тяло се монтира в близост до прозорци, водата от климатика ще се стича по тях. Малко са нещата, които са по-малко дразнещи от това тъкмо да измиеш прозорците и да завали дъжд. Представи си само това да се случва всеки ден, заради нечий течащ климатик. От естетическа гледна точка външното тяло може и да закрива или загрозява гледката, защото например е поставен твърде ниско. Ако наистина е поставен така, то тогава може да пречи и на съседите да отварят прозорците си или нивата на шума да са прекалено високи. Ще ти разкажем точно за шумните климатици малко по-долу.

Когато външното тяло е монтирано прекалено ниско, някой по-висок, разсеян човек може да се удари в него. Водата, която се стича от климатика, също така може да доведе до редица неприятни преживявания. Да не говорим за опасността, която крие през зимата, когато водата замръзва, превръщайки се в заледени висулки и хлъзгава ледена повърхност, която може да доведе до сериозни наранявания.

Друга, наистина неприятна ситуация е когато съседския климатик е толкова шумен, че пречи на съня ти. Случвало ли ти се е, бученето му да е до такава степен нетърпимо, че да ти се наложи да се изнесеш от спалнята си само, за да дремнеш? Има хора, които с години търпят подобни неразположения заради некоректните си съседи и когато разговорите и молбите се окажат безпочвени, е време за консултация с адвокат. Всички искаме да се приберем вкъщи на тихо и спокойно, далеч от шума на града. Да се отърсим от тревогите на работното място и да се отдадем на блажен и здрав сън, защото когато сънят ти бива прекъсван и не можеш да си набавиш необходимото количество, в собствения си дом, най-вероятно след това си преуморен, заядлив и изнервен.

Проблеми с климатика на съседа

Как може Топ Вход да ти помогне?

професионален домоуправител

Ние сме професионален домоуправител, който ти предлага множество услуги, с които можеш да превърнеш мечтания си вход в реалност. Можем да се похвалим с приложението Angry Building, което ти позволява да управляваш входа си и да следиш какво се случва в него за секунди! Напълно безплатен достъп получават всички наши клиенти, вписани в домовата книга. Благодарение на приложението, винаги може да подадеш оплакване от съседа, който не спира да те тормози с шумния си климатик или за каквато и да е нередност в етажната собственост. Ние ще ти съдействаме.

Разбира се в конкретния случай най-добрият вариант е да се консултираш с адвокат. Пожелаваме ти успех!