Некоректен наемател – що е то, какво да правим и какво да НЕ правим с него?

некоректен наемател

Какво точно е „некоректен наемател“? Ще ви изненадаме, но това не е само наемател, който не си плаща наема с месеци! Всъщност, некоректен наемател може да означава доста неща, всички свързани с неприятности за ваша сметка. Малка част от действията на наемателя, които могат да го квалифицират, като „некоректен“ са:

– Незаплащането на битови сметки – за ток, вода, парно и прочее;
– Разрушаването на имота, неговото обзавеждане или оборудване;
– Извършване на недоговорени с вас ремонти и/или преустройства на жилището;
– Упражняване на тормоз над съседите с денонощни купони или безкрайни скандали;
– Настанил е свои роднини и/или приятели при себе си без вашето знание или съгласие;
– Превърнал е имота в един мини, но незаконен зоопарк, отново без вашето знание или съгласие;

И още. Възможните сценарии са много и кой от кой по-безумен и страшен.

Какво е решението в такива или подобни ситуации?

Разбира се, вие, като наемодател, ще искате да се отървете от този наемател възможно най-бързо. В конкретния случай, обаче е далеч по-важно да се отървете от некоректния наемател не толкова бързо, колкото законово. Веднага ви казваме, че е много лоша идея да отидете в имота си, когато наемателя го няма, да му съберете багажа и да смените бравата.
Защо? По този начин, действителност ще го изгоните бързо. За съжаление, не и законово, а последиците от тези действия ще са изцяло за ваша сметка!

При едно подобно развитие на ситуацията вашият некоректен наемател спокойно и с цялата сила на закона, на своя страна може да ви осъди, стига да е достатъчно умен. Дори да не е достатъчно умен, останал на улицата и обзет от яд ще послуша всеки един добронамерен или не чак до там добронамерен съвет от познат. А, най-популярният съвет в такива ситуации е „Я, се консултирай с адвокат!“. Как човек, който не си плаща наема ще намери пари за адвокат е отделен въпрос, но както добре знаем, у нас всичко се случва на принципа „имам познат“, та на некоректния наемател може даже да не му се наложи да плаща за консултация.

Сега, да се върнем на предишния въпрос и да разясним какви могат да са последиците за вас, като наемодател, ако смените патрона на вратата и изхвърлите наемателя на улицата. Всъщност, според закона това деяние се нарича „самоуправство“ и се определя, като престъпление, което се наказва с глоба от 1000лв. или лишаване от свобода за срок до 5 години. Не, не се шегуваме. Надали ще ви лишат от свобода, но съвсем спокойно могат да ви глобят, че и да ви накарат да заплатите разноските по делото. Последното отговаря на въпроса кой ще плати за адвоката на некоректния наемател – вие. Вие ще платите глобата, както и всички разноски по делото, защото сте действали на своя глава, а не по установения от закона ред.

Какъв е редът в подобни ситуации?

Намесване на органите на реда? Не. Всъщност, полицията, с цялата си законова тежест, в тази ситуация не може да направи нищо за вас. Дори да се обадите на 112, да покажете лична карта и нотариален акт на апартамента, полицаите друго освен да ви съчувстват не могат да направят. Полицията няма право да взема страна. Законът не ѝ го позволява, защото това се води граждански спор.

наемател багаж
наемател адвокат

След като начертахме една своеобразна картина на всичко, което не трябва да правите, за да изгоните некоректен наемател от жилището си идва ред да ви обясним какво да направите, според действащия у нас закон. Разбира се, със самоуправство ще си решите проблема много по-бързо, но както вече пояснихме, не и законно.

В случай, че се окажете с некоректен наемател на първо време прекратете договора си с него. Спазете всички ваши задължения по него, като предизвестието, например. Направете това в писмена форма, защото после ще са ви необходими доказателства за съда. Ако имате хубав и изчерпателен договор за наем това е добре за вас. В случай, че не разполагате с такъв, изпратете на наемателя си нотариална покана.

Добрата новина е, че при вида на последната, повечето хора бързо-бързо се изнасят.

Лошата новина е, че „повечето хора“ не означава всички.

В случай, че конкретно вашия наемател сметне за излишно да се изнася, въпреки прекратения договор за наем, въпреки нотариалната покана за това, ви съветваме да се свържете с адвокат. Последният ще заведе искова молба за образуване на гражданско дело и осъждане по бързо производство с цел изваждане на наемателя от имота ви. Съветваме ви да се обърнете до професионалист в този случай, а не да се опитвате да подавате искови молби на своя глава.
Защо? Защото това не е нещо, което правите всеки ден и възможността да пропуснете нещо важно е съществена. Не се чудете какво толкова „важно“ може да пропуснете – има какво. Даваме ви прост пример – може да забравите да претендирате съдебните разноски да са за сметка на ответника. Звучи ви логично, че който загуби, той плаща. Да, ама не. В закона няма такава логика и всичко е въпрос на претендиране. Затова, обърнете се към адвокат, който знае за какво може да претендира, за да не се окаже, че печелите делото, но има и да плащате адвокатски хонорари.

Друг въпрос, който е редно да разясним в случая е, че въпреки наименуванието „ бързо производство“ не е добре да очаквате въпросът да се разреши в рамките на седмица-две. Всъщност, далеч по-вероятно е бързото производство да отнеме един-два месеца. Звучи разочароващо, но така е по закон, а и обикновените граждански дела се точат с години. Така че въоръжете се с търпение, добър адвокат и бъдете наясно, че в този случай думата „бързо“ няма буквален смисъл.

И последно по ред, но не и по важност – не можете да обедините иска си за освобождаване на имота с този за заплащане на дължими суми. Съдебната ни система не предлага опцията „2 в 1“. Затова, първо изгонете некоректния си наемател по бързото производство, а после си търсете парите с нормално гражданско дело. Последните, знаем че могат да се точат и с години, но… такъв е законът!