Добър съсед

Добър съсед

Да си „добър съсед“ става все по-голяма рядкост в нашето забързано и уморено ежедневие.
Какво точно прави съседът добър? Какви качества трябва да притежава, за да получи титлата „Добър съсед“? Нека бъдем честни, не става въпрос за носене на супергеройски плащ или за вълшебни сили. Понякога, един прост жест на доброта може да е достатъчен, за да определим един съсед като “добър”. Разбира се обикновено е нужно нещо повече от еднократно добро дело, затова ще ти представим няколко знака, които биха могли да ти подскажат кой съсед е добър.

Не познава концепцията „Моето е мое, а общото… ами на кой ли е?“

Добрият съсед пази и се грижи за общите помещения като за свои. Старае се да не влиза с кални обувки и да не бърше обувките си в постелката на съседа си. Това показва не само уважение към общите пространства, но и грижа за комфорта и благополучието на съседите.

Въздържа се от критика по взети решения, ако няма алтернативни предложения

Всички познаваме онзи вечно недоволен съсед, който никога не е съгласен с нищо, но когато стане въпрос за предложения, изведнъж става мълчалив. Възраженията са логични само, ако имаш достатъчно аргументи, подкрепящи друга идея.

Не казва на съседа си от последния етаж: „На мен не ми тече, оправяй се сам“

Той не смята и, че асансьорът трябва да се плаща само от етажите над втория. Добрият съсед проявява съпричастност дори и той да няма подобни проблеми. Това допринася за поддържането на добри отношения между всички живущи в блока.

Добър съсед, който си изхвърля боклука на правилното място

Той не трансформира своя дом от двустаен в петстаен.

Наблюдава се тенденция на хората да извършват различни промени без да се съобразят със задължителните процедури. Масово се провеждат остъклявания на балкони, събаряния на стени и инсталиране на климатични уреди, като често тези действия се извършват без да се обърне внимание на възможните последици. Добрият съсед се съобразява със законите и със съседите си.

Не тупа чергите си през балкона

Въпреки че понякога такива неща могат да са неволни, на никого не му е приятно това да се случва върху неговите изпрани дрехи. За целта си има специални лостове, които се намират в междублоковите пространства. Ако поради някаква причина такива липсват, добрият съсед измисля алтернативно решение.

Изхвърля боклука си в кофата

Добрият съсед знае, че мястото на боклука е в кофата, а не във входа. Осъзнава и, че не бива да го държи пред вратата си с дни или да го изхвърля през прозореца.

Без неприятни изненади със спряна вода, ток или парно

Добрият съсед предупреждава лично или чрез бележка, ако планира ремонтни дейности независимо от времетраенето им. Никой не обича да остане без ток по средата на важна развръзка в любимия сериал или изненадващо без вода докато е под душа.

Съобразява се с правилата относно шума и иска разрешение за по-шумни купони

Добрият съсед е съобразителен рано сутрин в почивни дни, от 14:00 до 16:00 часа и не вдига шум след 22:00 часа.
Той не е идеален, възможно е да вдигне някой шумен купон за рожден ден или по друг повод, но винаги е открит със съседите си и иска разрешение. Предупредените съседи са доста по-благосклонни. Разбира се, трябва и да се стреми всичко да бъде в рамките на разумното. Така, добрият съсед се старае да бъде уважителен към нуждите и удобството на другите, като в същото време се грижи и за своите.

Поздравява съседите си и помага на по-възрастните или такива в нужда.

Не се втурва към асансьора щом улови звука на отварящата се външна врата, а спокойно изчаква съседа си, за да споделят заедно пътуването нагоре. Така, добрият съсед не само е полезен и готов да помогне, но и проявява търпение и внимание към околните.

Съседите ни играят роля в живота на всеки от вас. Те могат да бъдат причината да се усмихнеш след дълъг работен ден, да спреш и да си размениш две-три приятелски думи. От друга страна, могат да се окажат и неканен гост, от когото не можеш да се отървеш с часове. Именно затова, магията на „доброто съседство“ се крие в умението да намерим златната среда между дружелюбие и зачитане на личното пространство. Така че, спри за момент и се запитай: “Имам ли добри съседи?”, „Аз самият добър съсед ли съм?“. В търсенето на отговора може би ще откриеш не само повече за себе си, но и за малките неща, които правят живота със съседи по-добър.